De verschillende hersengebieden

De verschillende hersengebieden

Onze hersenen zijn ontzettend ingewikkeld. In principe zijn de hersenen verantwoordelijk voor heel je functioneren. De hersenen bestaan uit een linker- en rechterhersenhelft en bepalen wat je doet en wat je denkt. Je kunt de hersenen opdelen in verschillende hersengebieden. De verschillende gebieden hebben verschillende functies. Hieronder benoemen we een aantal van deze hersengebieden en leggen we uit waar deze verantwoordelijk voor zijn. 

Hersengebieden onder de cortex

Onder de cortex liggen hersengebieden en worden subcorticale hersengebieden genoemd omdat deze onderliggend zijn. De functies van de hersenen worden in verband gebracht met de cortex, ook wel bekend als de schors. De voorhoofdskwab, slaapkwab, wandbeenkwab en achterhoofdskwab zijn corticale hersengebieden die horen bij de hersenschors. De hersenschors bevat gebieden met verschillende functies. De volgende functiegebieden bevinden zich in de cortex: zien, horen, voelen, bewegen en ruiken. Niet alleen corticale gebieden bevatten deze functies, ook de subcorticale gebieden maken deel uit van deze functie processen. Subcorticale gebieden bevatten onder andere de hersenstam, thalamus, hypothalamus, hippocampus, kleine hersenen, basale ganglia en een deel van het limbische systeem, namelijk de amygdala en de nucleus accumbens. 

Onderscheiden door middel van een MRI-scan

Hersengebieden kunnen onderscheiden worden van elkaar door middel van een MRI-scan. Deze hersendelen worden grijze stof genoemd en bevatten cellichamen van neuronen. Met behulp van de MRI-scan kan de grootte van de hersengebieden gemeten worden. Deze MRI-scan brengt ook de witte stof in beeld. Deze witte stof heeft betrekking op de verbindingen tussen verschillende hersenstructuren. 

De witte stof

De witte subcorticale stof is verantwoordelijk en zorgt voor de onderlinge verbinding van corticale en subcorticale gebieden. Deze witte stof bestaat uit axonen, dit zijn uitlopers van zenuwcellen. Deze subcorticale stof is echt wit. Dit komt door de witte laag die zich rondom de axonen vormt. Door deze stof worden er verbindingen gelegd tussen verschillende delen van de hersenen. Daarnaast wordt er ook gezorgd voor communicatie tussen de gebieden en wordt er informatie doorgegeven. De basale ganglia, worden ook wel kernen genoemd en is een onderdeel van de subcorticale gebieden. In de witte stof liggen kernen. De belangrijkste kernen zijn putamen, nuclues, caudatus, en globus palidus. Deze spelen een belangrijke en grote rol bij verschillende hersenfuncties, denk hierbij aan: redeneren, geheugen, emotie en bewegingen. 

De verschillende functies

Sommige hersengebieden komen in actie wanneer iemand anders bepaalde emoties ondergaat of sensaties ervaart. Deze gebieden van de hersenen zorgen ervoor dat intuïtief andermans emoties, gewaarwordingen en handelingen gedeeld worden. De amygdala is een gebied in de hersenen die een belangrijke rol speelt bij het vormen en opslaan van emotionele herinneringen. Dit gebied is gevoelig voor zowel positieve als negatieve emoties. De amygdala is minder actief wanneer er sprake is van verliefdheid. Dit vanwege de associatie van negatieve emoties. 

Het ventrale striatum

Een onderdeel van de basale kernen reageert sterk op beloningen, namelijk het ventrale striatum. Dit gebied is ook betrokken bij seksuele opwinding. Een ander gebied, namelijk de hypothalamus wordt ook actief bij seksuele oriëntatie, maar speelt ook een belangrijke rol bij stress. Volgens sommige onderzoekers ondersteund de afwisseling van het aan- en uitzetten van het stressreactie systeem de aantrekkingskracht en zorgt het ervoor dat emotionele connecties gevormd kunnen worden. Een gedeelte van de insula, namelijk het eiland van Reil, is gevoelig voor aanrakingen. Warmte en tederheid binnen relaties wordt gereflecteerd door dit hersengebied. Gebieden van de hersenen hebben veel verschillende functies, zijn ontzettend ingewikkeld en zijn verantwoordelijk voor het functioneren van je lichaam. 

 

Meer weten over je hersenen en hoe jouw mindset te veranderen? 

Ga naar Charlottelabee.com!

Vergelijkbare berichten