Faalangst
Iedereen heeft wel eens te maken gehad met een situatie waarin je zenuwachtig was omdat je graag wilde slagen in de poging om een taak goed te volbrengen. Daar is ook niets mis mee, dat houd je scherp en bij de les. Echter, wanneer die spanning of zenuwachtigheid omslaat in angst om niet te slagen en je hierdoor concentratie verlies, overmatig gaat transpireren of zelfs misselijk wordt en buikpijn krijgt, dan spreken we van faalangst. En als je faalangst je zo lam slaat dat je niet meer normaal kunt functioneren in het dagelijks leven, dan hebben we het over een angststoornis.
De literatuur onderscheidt verschillende soorten angst om te falen. Het verschil is afhankelijk van de taak of prestatie die moet worden volbracht. Als je bijvoorbeeld angst hebt om in het openbaar te spreken, dan wordt dit sociale faalangst genoemd. Hebben de angsten te maken met lichamelijke prestaties, dan spreekt men van motorische faalangst. Indien de faalangst optreedt bij het afleggen van examens of het maken van proefwerken, dan noemt men dit cognitieve faalangsten. Het spreekt voor zich dat iedere soort faalangst een eigen aanpak heeft om deze te verminderen.
Als je last hebt van faalangst, dan is het van belang dat je de oorzaak onderzoekt. Dit is niet altijd even gemakkelijk te achterhalen en wellicht heb je hier hulp van een professional bij nodig. Dit kun je als drempel zien, maar dat is niet terecht. Het is simpelweg een handvat. Immers: als je niet weet wat de oorzaak is, dan kun je het ook niet oplossen.
Zodra je er achter bent gekomen waarom je faalangst hebt, dan neem je de reden of redenen een goed onder de loep. Stel jezelf de volgende twee vragen: Is het terecht dat ik bang ben om te falen en is het onvergeeflijk als ik faal? Waarschijnlijk is het antwoord op beide vragen nee. Leer jezelf aan om je angst te relativeren en geef jezelf ruimte om fouten te maken. Niemand verwacht dat je perfect bent.
ZoMa Opleidingen biedt diverse opleidingen en cursussen die je kunnen helpen van je faalangst af te komen.