Hoe een burn-out te voorkomen
Je voelt je gestresst, maar je gaat steeds maar door. Dit klusje kan er nog wel bij en die leuke cursus die je altijd al wilde doen lukt ook nog een avond in de week. Het doorrazen kan leiden tot een burn-out. Maar hoe voorkom je dit?
Stress is een natuurlijke reactie
Wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je momenten van stress ervaart? Je lichaam wordt in een staat van paraatheid en alertheid gebracht. Deze reactie ontstaat vanuit je instinct. Je moet opgewassen zijn tegen eventuele roofdieren. De adrenalinehormonen komen vrij. Maar wat gebeurt er concreet? Je hartslag stijgt en je bloeddruk gaat omhoog. Je hart pompt bloed naar de spieren, het hart en de hersenen waarna de spieren zich aanspannen. De ademhaling wordt sneller en de longblaasjes vergroten zich. De spijsvertering draait nog, maar minimaal en het (angst)zweet breekt uit. Er wordt cortisol geproduceerd, het stresshormoon. Hierdoor komt er genoeg energie vrij in je lichaam om om te kunnen gaan met de situatie.
Langdurige stress
Stress is een gezond effect. Het zorgt ervoor dat je geconcentreerd en efficiënt kan vechten of vluchten. Als het gevoel van stress lang duurt, dan kan dit ongunstige effecten hebben op je lichaam. Je lijf heeft meer tijd nodig om te herstellen van de lichamelijke elementen die van toepassing zijn bij stress, zoals hierboven beschreven staat. Er kunnen vanwege de lange stressperiode klachten ontstaan zoals hoofdpijn, slapeloosheid of juist veel willen slapen, een hoge bloeddruk, prikkelbaarheid, paniekaanvallen, jezelf opgejaagd voelen en neerslachtig gedrag. Echter reageert elk mens anders op langdurige stress.
Burn-out voorkomen
Een burn-out voorkomen is een kwestie van alert zijn op je eigen stressniveau. Heb je nu al last van bijvoorbeeld veel vage lichamelijke klachten, van hoofdpijn? Of ben je snel geïrriteerd en vergeet je veel? Is concentreren lastig? Dan kan het zijn dat je nu al actie moet ondernemen om erger te voorkomen. Volgens TNO-cijfers blijkt dat veel werknemers een burn-out krijgen omdat ze te weinig autonomie hebben. Taken worden hen toebedeeld in plaats van dat het een keuze van henzelf is. Ga na voor jezelf of dit ook voor jou geldt en praat erover met je leidinggevende. Geef aan bij je leidinggevende dat je meer zelf wil bepalen en waar je tegenaan loopt. Vertel dat je als werknemer meer vertrouwen wil krijgen in jouw kunnen en jouw manier van taken verdelen. Op die manier neem je meer regie in handen. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende ontspant. Ga af en toe een dagje weg, bijvoorbeeld door een bootje of camper te huren.