Slapen en stress
Iedereen heeft wel een stress, of het nou gaat over een werkgerelateerde kwestie of juist over een belangrijk examen dat eraan zit te komen. Het is belangrijk om stress onder de duim te krijgen, stress kan immers veel psychische en fysieke gevolgen hebben en kan uiteindelijke uitmonden in een burn-out. Slapen en stress zijn onvermijdelijk aan elkaar verbonden, het komt vaak voor dat iemand die veel stress heeft erg slecht slaapt, maar slaap kan juist ook helpen om stress te verminderen, wij leggen het uit.
Hoe werkt de slaapcyclus?
Veel mensen denken dat slapen gewoon slapen is, maar je hebt meerdere cyclussen van slaap waar je elke nacht doorheen gaat, dit zijn de volgende:
- De sluimerslaap. Dit is een korte fase van 5 a 10 minuten waarin je lichaamstemperatuur daalt en je spieren ontspannen.
- De echte slaap. Dit is nog steeds een lichte slaap maar dit stadium duurt het langst, meestal een ruim half uur. Je kan in dit stadia nog makkelijk door een geluid gewekt worden
- De overgang naar de diepe slaap. Een korte fase van weer 5 a 10 minuten waar je hartritme en ademhaling omlaag gaan
- De diepe slaap. Dit is de fase waar je lichaam echt uitrust, aangezien je al deze fases meerdere keren per nacht meemaakt zijn je hersenen en je lichaam natuurlijkerwijs minder uitgerust als je een korte nacht hebt. Als je per nacht te weinig in een diepe slaap valt dan zal je dat merken, stress kan hiervoor zorgen.
- de REM slaap. in deze fase zal je lichaam weer wakker worden, je bloeddruk neemt toe, je ademhaling versnelt en je lichaam wordt weer warmer.
Hoe heeft stress invloed op slaap?
Door stress verandert je hormoonhuishouding, de belangrijkste die hiermee te maken hebben zijn de hormonen adrenaline en cortisol. Adrenaline wordt aangemaakt wanneer je lichaam in een spannende situatie komt, feitelijk is dit een reactie op een stresssituatie. Één van de veranderingen door adrenaline is de verhoogde ademhaling, je kan dus wel voorstellen dat het lastig in slaap vallen is wanneer je lichaam veel adrenaline heeft. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd, het wordt dus voornamelijk aangemaakt door adrenaline. Cortisol heeft een belangrijk effect bij het ontwaken uit de slaapcyclus, te veel van dit hormoon zorgt er dus ook voor dat slapen lastig wordt. Zo ontstaat er dus een cyclus waar lastig uit te komen is.
Veel slapen kan helpen tegen stress
Slapen is echt heel belangrijk om je lichaam en je hersenen tot rust te laten komen. Gelukkig zijn er ook een aantal zaken die kunnen helpen om beter te slapen, ontspanningsoefeningen kunnen helpen om de spieren te ontspannen en de ademhaling omlaag te brengen, ook het lezen van een boek, het badderen in een warm bad en goede voeding kunnen hierbij aan bijdragen. Het juiste bed is ook belangrijk, met een slecht en oncomfortabel bed zal je moeilijk in slaap kunnen komen. Als dat het geval is kan je bijvoorbeeld een boxspring kopen, in combinatie met een goed matras heb je het juiste comfort en ondersteuning voor je lichaam, zeer belangrijk voor een goede nachtrust.