Alles wat je moet weten over het aanvragen van een contactverbod
Heb je een opdringerige ex? Of een vervelende stalker? Dat is natuurlijk hartstikke vervelend. Er zijn ontzettend veel mensen die worden lastiggevallen, maar je kunt hier iets aan doen. Als je wordt lastiggevallen, kun je namelijk een contactverbod aanvragen. Dankzij dit contactverbod mag de belager geen contact meer met je opnemen. Voor hulp bij het aanvragen van een contactverbod kun je terecht bij RechtNet Advocaten. RechtNet Advocaten heeft een incassobureau, en specialisten in verschillende soorten recht.
Wil je meer weten over wat een contactverbod precies inhoudt? En hoe je dit kunt aanvragen? In deze blog vertellen we je er alles over.
Wat is een contactverbod?
Een contactverbod verbiedt de belager om contact met je op te nemen. Hij of zij mag je niet bellen, sms’en, e-mailen of contact met je opnemen via social media. Ook face-to-face contact is niet toegestaan. Doordat iedere vorm van contact verboden is, kan dit je veel rust opleveren.
Wanneer kun je een contactverbod aanvragen?
Er zijn een aantal situaties waarin je een contactverbod kunt aanvragen. Is er bijvoorbeeld sprake van bedreiging, stalking of intimidatie? Dan kun je een contactverbod aanvragen. De kans dat een contactverbod wordt opgelegd hangt van een aantal dingen af. Een contactverbod is namelijk bedoeld voor als u bescherming nodig heeft en het verbod je hierbij helpt. Er wordt rekening gehouden met de vraag of er (ernstige) inbreuk is gemaakt op je privacy en veiligheid en in welke mate het contactverbod de belager belemmert in zijn of haar sociale en maatschappelijke leven.
Hoe kun je een contactverbod aanvragen?
Je hebt de mogelijkheid om een contactverbod aan te vragen via een kort geding. Dit kun je doen bij de rechtbank en een advocaat is verplicht. De advocaat maakt een inschatting van de situatie en de haalbaarheid, waarna de procedure wordt gestart. Een kort geding is een relatief snelle manier om op eigen initiatief een contactverbod te vorderen. Ook kun je gebruikmaken van de strafrechtelijke procedure via de officier van justitie. De rechter kan dan voorwaarden stellen aan de verdachte, bijvoorbeeld dat een deel van de straf niet hoeft te worden uitgevoerd onder de voorwaarde dat deze geen contact opneemt.
Wat als de belager zich niet houdt aan het contactverbod?
Het is logisch dat je graag wil weten wat er gebeurt als de belager zich niet aan het contactverbod houdt. Er zijn twee mogelijkheden wanneer dit gebeurt. Zo kan de belager een dwangsom of een geldboete opgelegd krijgen. Als dit niet genoeg is, kan er lijfsdwang worden gevorderd. Dit betekent dat de belager in de cel wordt gezet als hij of zij zich niet houdt aan het contactverbod.